Zwammen

De titel zwammen kan op verschillende manieren worden uitgelegd, gaat het over onderling kletsen of over paddenstoelen? Het gaat nu over paddenstoelen. Tijdens een paar wandelingen de afgelopen dagen zag ik vele paddenstoelen langs de paden waar ik liep en kon het niet nalaten om wat mooie exemplaren te fotograferen.

In de Bergense duinen zag ik veel lichtbruine zwammen met een patroon op de hoed wat mij aan een pannenkoek doet denken. Ik weet helaas de naam niet, ben geen mycoloog om het zo maar te zeggen want dan had ik even onder de hoed en naar de steel moeten kijken om met die kenmerken de zwam te determineren. Maar gelukkig is er de foto en begrijp je wat ik bedoel met pannenkoek patroon.
paddenstoel

NIKON D700 (120mm, f/5.6, 1/50 sec, ISO200)

 

Ook zag ik regelmatig deze groepjes, maar de exacte naam durf ik niet te geven.
boleet

NIKON D700 (120mm, f/6.3, 1/30 sec, ISO400)

 

En deze vrij algemene plaatjeszwam was op sommige plekken ruim aanwezig, deze stond op een donkere plek maar vangt nog net wat licht wat een leuk effect oplevert. De rode besjes op de grond lijken wel lichtgevend.
plaatjeszwam

NIKON D700 (85mm, f/5.6, 1/160 sec, ISO200)

 

Een paar dagen later wandelde ik in Zeewolde en tussen de ruim aanwezige berkenboompjes stonden deze vliegenzwammen. Nog niet in een volwassen stadium, maar daarom juist leuk.
vliegenzwammen

NIKON D700 (120mm, f/5.6, 1/25 sec, ISO800)

 

En in hetzelfde gebied sta je dan plots oog in oog met de geschubde inktzwam. Nog even en deze exemplaren krijgen een grotere hoed en begint de inkt er vanaf te druipen. Maar nu nog mooi wit en wat kwetsbaar uitziend.
geschubde inktzwam

NIKON D700 (110mm, f/7.1, 1/6 sec, ISO200)

 

Even verderop nog veel meer inktzwammen, enkele tientallen, maar door het hoge gras waarin zij stonden niet fotogeniek. Verderop wat lager gras en daar stond dit trio, waarvan er eentje z’n best heeft gedaan om de andere zwam zwart te maken. Ondanks het zonnige weer de afgelopen dagen lijkt in de natuur de herfst al aardig op gang te komen. Kan een mooie herfst voor de paddenstoel-liefhebbers worden!
inktzwammen

NIKON D700 (62mm, f/5, 1/10 sec, ISO200)

 

2 gedachten over “Zwammen

  1. Mooie serie vooral de sfeervolle plaat van de “plaatjeszwam” of dat de echte benaming is weet ik niet. Ik zit niet zo in de zwammen.

  2. Prachtige serie Hanry van de verschillende paddenstoelen en zwammen, met name die op de donkere plek gefotografeerd is. Ook de leerzame teksten bij de foto’s zijn interessant.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.