Wipmolen Weel en Braken.


De wipmolen is één van de oudste typen poldermolens in Nederland. Dit type molen werd veel gebruikt om polders droog te maken, water weg te pompen dus. Een watermolen eigenlijk, maar in de praktijk bedoelt men daar molens mee die door water aangedreven worden. Wipmolens hebben een kenmerkend uiterlijk en zijn soms in felle kleuren geschilderd, echter niet deze molen die karakteristiek zwart geteerd is. De wipmolen Weel en Braken is in 1632 gebouwd als ondermolen van de twee wipmolens die de polder Weel en Braken moesten bemalen. Later kreeg de ondermolen een vijzel voor een diepere bemaling, waarna de bovenmolen is verdwenen. Deze molen is gelukkig bewaard gebleven en is nu één van de laatste wipmolens boven het Noordzeekanaal. De molen is nog steeds maalvaardig maar heeft niet meer de taak om de polder te bemalen. Gelukkig is er een molenaar die er plezier in heeft om de molen in bedrijf te houden zodat hij in goede staat blijft. Stilstand is achteruitgang tenslotte.

Met de wieken op het noorden of westen gericht is de molen goed te fotograferen vanaf de openbare weg. De omliggende landerijen zijn niet vrij toegankelijk en maken dan door de afstand het fotograferen lastig. De noordenwind van de afgelopen tijd gaf dus kansen voor de fotografie, de molen staat hier ‘op noord’ en is onder zeil.
molen weel en braken

NIKON D750 (62mm, f/7.1, 1/800 sec, ISO100)

 

Om het wat dynamischer in beeld te brengen heb ik er een tijdopname van gemaakt. Links de molenaarswoning.
molen weel en braken in bedrijf

NIKON D750 (62mm, f/11, 1/1.3 sec, ISO100)

 

Wat dichterbij naast de molenaarswoning komt de molen ook mooi in beeld.
molen weel en braken in vol bedrijf

NIKON D750 (82mm, f/7.1, 1/2 sec, ISO100)

 

Je zag op de eerste foto een veld met tulpen voor de molen liggen, nog niet in bloei, maar na ruim een week was dat beeld al aardig veranderd. Geeft tijdens de opkomende volle maan toch weer een ander beeld van de molen. Ik sta hier westelijk van de molen die nog steeds op het noorden gericht staat.
molen weel en braken bij volle maan

NIKON D750 (42mm, f/7.1, 1/80 sec, ISO110)

 

Nog even gewacht totdat de maan wat hoger stond.
molen weel en braken met volle maan

NIKON D750 (90mm, f/11, 1/30 sec, ISO1600)

 

Enkele dagen later heb tijdens het gouden uurtje nogmaals wat beelden van de molen en tulpen gemaakt, maar de bewolking werkte niet erg mee aan een mooi avondrood.
molen weel en braken in gouden uurtje

NIKON D750 (50mm, f/11, 1/50 sec, ISO800)

 

Nou ja, er kwam uiteindelijk toch een heel klein beetje avondrood tevoorschijn.
molen weel en braken in gouden uurtje

NIKON D750 (50mm, f/11, 1/50 sec, ISO1600)

 

Met een wat ander standpunt kreeg ik toch net vleugje meer avondrood in beeld.
molen weel en braken met avondrood

NIKON D750 (50mm, f/11, 1/50 sec, ISO900)

 

Maar 2 dagen later kreeg ik toch een waar ik op had gehoopt, fraai avondlicht en een mooie wolkenlucht.
molen weel en braken in avondlicht

NIKON D750 (105mm, f/11, 1/125 sec, ISO900)

 

◊.◊.◊

5 Comments

 1. Mooi de beweging van de wieken in beeld gebracht geeft een heel ander sfeertje.
  Ook de foto’s in de schemering met de maan en de tulpen op de voorgrond spreekt tot de verbeelding.

 2. Hoi Hanry,
  ik heb geen flauw idee hoe je dat gedaan hebt met die wieken van de molen (tijdopname) maar dat hoor ik mss nog wel een keer.
  De foto’s zelf zijn weer ware kunstwerkjes en de velden met de tulpen komen echt onwijs mooi naar voren. En naarmate ik meer naar beneden ga zie ik ook nog eens prachtige lucht verschijnen. Echt weer een mooi en “natuurlijk” blog waar ik weer van genoten heb.

  Groetjes, Helma

 3. Dit is een prachtige serie. Het lijkt me een mooi plekje om te wonen. Goed idee om foto’s te maken met de maan aan de hemel. En heel mooi dat het vangen van het gouden uurtje is gelukt. Je inspanningen zijn volop beloond met een prachtige foto als resultaat.

 4. Schitterende serie van de Wipmolen Weel en Braken, prachtig in al die verschillende composities en kleuren. Ik ga toch een keuze maken welke ik het mooist vindt en dat is degene waar de tekst; “Nog even gewacht totdat de maan wat hoger stond” staat.
  De molen met de zon net boven de wieken en de mooie tulpen op de voorgrond is super.

Comments are closed.