Wekeromse zand

Een fotoworkshop bracht mij een dagje naar het Wekeromse Zand. Een stuifzandgebied, vergelijkbaar met het Kootwijkerzand maar kleinschaliger en veel rustiger. De workshop was erop gericht om een “eigen kijk” te ontwikkelen. Dat valt nog niet mee, in de verschillende opdrachten lag de uitdaging om met de foto uit te drukken wat je voelt als je naar de omgeving of een onderwerp kijkt. Ervaar je leegte in het landschap, druk dat uit in de foto zodanig dat de kijker (m/v) ook denkt: leegte. Na de workshop heb ik een poging gedaan om de ruimte of leegte van dit landschap in beeld te brengen.

Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (24mm, f/10, 1/320 sec, ISO100)

 

 

Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (105mm, f/11, 1/160 sec, ISO100)

 

Of breng “eenzaamheid” in beeld als opdracht. Als dode boom sta je hier wel eenzaam op een heuveltje. Maar denkt de kijker dat ook?
eenzaamheid en Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (105mm, f/6.3, 1/800 sec, ISO100)

 

Of drukt dit boompje eenzaamheid uit?
Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (105mm, f/6.3, 1/640 sec, ISO100)

 

Nog wat ruimte of leegte. Of ervaar je dit anders? De voorgrond is wel erg leeg, maar verderop staan wel wat boompjes gezellig bij elkaar. Leegte of gezelligheid?
Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (38mm, f/11, 1/125 sec, ISO100)

 

Hier nog wat lege ruimte, maar zonder de achtergrond zou ik het erg saai worden denk ik.
Leegte op het Wekeromse Zand

NIKON D750 (28mm, f/8, 1/250 sec, ISO100)

 

Je kunt natuurlijk de leegte wat opvullen…
Wekeromse Zand

NIKON D750 (90mm, f/6.3, 1/160 sec, ISO100)

 

Om dit blog vrolijk te eindigen heb ik een klein grapje uitgehaald, maar wat denkt de kijker? Ziet die een rood gelakte teennagel of toch iets anders?
In ieder geval heeft de workshop mij geleerd om bij het fotograferen ook erover na te denken; wat bedoel je te laten zien met deze foto? Komt mijn gevoel over? Het proberen waard lijkt mij.
Been op het Wekeromse zand

NIKON D750 (42mm, f/4, 1/1000 sec, ISO100)

 

◊.◊.◊

6 Comments

 1. Haha dat grapje is werkelijk heel tof! Maar je workshop zet inderdaad aan tot denken. Als je voor je landschap staat wat wil ik uitdrukken. Je bent er wel goed ingeslaagd. Dat plantje vind ik draagt werkelijk de eenzaamheid mee. Héhé niet makkelijk als je erover nadenkt!

 2. Hoi Hanry,

  sorry voor mijn late bezoek maar het kon allemaal even niet anders.

  Je workshop vind ik er wel eentje om even over na te denken. Ik heb naar je uitleg gekeken en me afgevraagd wat ik zie in de foto’s. Dat is nog lang niet gemakkelijk zeg!!!! Soms zie jij er iets anders in dan ik (of een ander) maar gevoel overbrengen naar aanleiding van een gemaakt foto is weer heel wat anders.
  Ik ga me er toch eens over buigen hahahaha….

  Je laatste foto is inderdaad net een voet met een “rode” nagel.

  Groetjes, Helma
  Heel leuk gedaan :-

 3. Als je eenzaamheid in beeld wil brengen vind ik dat je ook de omgeving in beeld moet brengen foto 5 spreekt mij daarin het meeste aan deze heeft diepte door de voorgrond en de wolkenpartijen en het bos op de achtergrond.

  Bij de foto van de dode boom had ik wat meer van de voorgrond laten zien omdat je beschrijft dat die op een heuveltje staat en ook de foto van het groene boompje mis ik een beetje de omgeving als je de eenzaamheid wilt benadrukken.

  De foto van de rode teennagel vind ik wel mooi gevonden dat moet je ook maar net zien.

 4. Hoi Hanry,

  Bedankt voor je mooie reactie via de mail.
  Stoer van je dat je na de workshop nog energie had om terug te gaan!
  Wat mij betreft is je foto van de ‘rood gelakte teennagel’ een prachtig voorbeeld van ‘Een eigen kijk’.

  Groet,
  Ernst

 5. Een workshop met dit onderwerp is aan mij niet besteed, maar jij hebt het in mijn ogen prima gedaan, mooie foto’s en die laatste is echt super, je moet het maar zien en op dat idee komen, een foto met een dikke knipoog!!

 6. Ik concludeer dat het een interessante maar ook een pittige workshop was.
  Je hebt het met tekst en bijbehorende foto mooi in beeld gebracht.

  ….’In ieder geval heeft de workshop mij geleerd om bij het fotograferen ook erover na te denken; wat bedoel je te laten zien met deze foto? Komt mijn gevoel over? Het proberen waard lijkt mij….’
  lijkt mij best lastig. Een beeld en/of verhaal wordt door een ieder zelf ingekleurd en/of geïnterpreteerd. Hangt ook af van de stemming waar de kijker op dat moment inzit. Ja, een bijkomstigheid waar je zelf geen invloed of idee hebt. Maar terecht opgemerkt.

  Bij je één na laatste foto denk ik niet dat je de leegte wilt opvullen, maar dan denk ik dat je de boodschap van vervuiling in de natuur wilt overbrengen. Exact!

  In ieder geval leerzaam en leuk om daar zo met elkaar mee bezig te zijn.

  De laatste foto vind ik heel grappig. Het is inderdaad net een onderbeen en voet.

  Een fijne dag verder. Dank je wel.

Comments are closed.