Deel 2 van een rondwandeling om de Berkmeer langs 5 poldermolens.

In het vorige blog was ik geëindigd bij de “Veenhuizer”, ik vervolg de wandeling weer over de dijk door hoog gras en tussen de schapen door. Aan de overkant van de ringvaart zie ik de Berkmeermolen al staan.

 
Berkmeermolen

De Berkmeermolen, vernoemd naar de drooggemaakte polder waar ik omheen wandel. Deze molen dateert uit 1608, en is in 1803 naar Obdam verplaatst om een omgewaaide wipmolen te vervangen. In 1925 werd de molen vervangen door een gemaal en verwijderde men de wieken. In 1941 werd de molen echter weer hersteld en fungeerde tot maar liefst 1990 als hoofdbemaling van de polder! Thans gebeurt dat nog op vrijwillige basis, de polder is er niet meer afhankelijk van.
Berkmeermolen

NIKON D750 (24mm, f/7.1, 1/320 sec, ISO100)

 

 

Tijdens de wandeling zie ik de molen aan de overkant van de ringvaart.Berkmeermolen

NIKON D750 (68mm, f/7.1, 1/400 sec, ISO100)

 

 

De molenaar houdt van kippen en laat deze rond de molen rondscharrelen. Ik ben even de ringvaart overgestoken om de kippen op te zoeken. 
kippen bij de berkmeermolen

NIKON D750 (82mm, f/7.1, 1/125 sec, ISO100)

 

 

Weer terug op de ringdijk nog even achterom kijkend naar de Berkmeermolen. Midden op de horizon zie je nog net de Veenhuizer boven een schuur uitkomen.
Berkmeermolen

NIKON D750 (52mm, f/7.1, 1/250 sec, ISO100)

 

 
obdammermolen

De vijfde molen op de route is de Obdammermolen uit 1698. Deze molen staat het dichtst bij het dorp Obdam en bemaalt het gebied waar het dorp in ligt. Tot omstreeks 1970 was de molen in bedrijf, maar gelukkig is hij daarna ook altijd goed onderhouden. Thans bemaalt de molen op vrijwillige basis de polder Obdam. Deze foto is gemaakt aan de Heerhugowaardse zijde van de ringvaart, ik pak straks de brug om deze over te steken.
obdammer molen

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/125 sec, ISO110)

 

 

De Obdammer molen van dichterbij. Wie goed kijkt ziet rechts nog net de torenspits van de Victorkerk Obdam in de achtergrond, net boven een huis in de polder.
Obdammer molen

NIKON D750 (24mm, f/7.1, 1/200 sec, ISO100)

 

 

Ook hier zijn de wieken in rust stevig vastgebonden en is er aarding aangebracht tegen blikseminslag (rechts onderaan de wiek).
Obdammer molen

NIKON D750 (75mm, f/7.1, 1/100 sec, ISO100)

 

 

Deze molenaar zet graag de bloemetjes buiten!
Obdammer molen

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/125 sec, ISO250)

 

 

kaagmolen

De wandeling is bijna rond, maar ik moet nog even doorstappen naar de Kaagmolen waar het rondje begon. Vanaf de Obdammer molen eerst een stuk geasfalteerde dijk, later weer een mooi grasdijkje compleet met schapen en knotwilgen. De schapen wilden niet op de foto deze keer, maar de knotwilgen en het weelderige hoge gras wel. Na een kleine 9 km was ik weer bij de Kaagmolen en kon tevreden huiswaarts keren. Opvallend was dat geen enkele molen in bedrijf tijdens was mijn wandeling. Ik had een winderige dag uitgekozen om de wandeling te maken, hopend op draaiende molens. Het had wat dynamischer foto’s op kunnen leveren, maar het wandelplezier was er gelukkig niet minder om. In de achtergrond op deze foto zie je rechts op de horizon nog net de kerk van Spanbroek.
Kaagmolen - Spanbroek

NIKON D750 (68mm, f/7.1, 1/160 sec, ISO100)

 

◊.◊.◊

5 Comments

 1. Hoi Hanry,

  dit zijn echt hele mooie foto’s van ook hele mooie molens!
  De molens komen ook nog eens heel goed uit de “verf”.
  Schitterende reeks en werkelijk heel mooi in beeld gebracht.
  Ik heb er in ieder geval super van genoten.

  Groet, Herlma

 2. Twee series mooi in beeld gebracht met mooie lucht partijen. Ook de informatie over de geschiedenis erbij spreekt mij wel aan. Je fietst er vaak langs zonder er bij stil te staan. Vooral de molen met het stoomgemaal ernaast in serie 1. Bijzonder de molen werkt weer maar het gemaal niet meer.

 3. Een hele mooie serie. De landschapsfoto’s springen van het scherm. De eerste foto met de molen i.c.m. de schapen vind ik mooi. De foto met kleurrijke kippen en haan vind ik mooi. En de foto met het bruggetje en de fietsers en de wolkenpartij vind ik mooi. 🙂

Comments are closed.