Afgelopen dagen was het vrij regenachtig weer en qua temperatuur nog redelijk warm, ideaal voor paddenstoelen zegt men. Op vrijdagmiddag was er was tijd en besloten wij (m’n vrouw en ik) om een kijkje te nemen in het Heilooër Bos wat meestal een goede plek is om dit najaarsgebeuren te spotten. Vorige week hadden wij al een poging ondernomen in het duin bij Egmond, maar dat leverde weinig op. Eenmaal het bos ingelopen zagen we al snel wat algemene veel voorkomende soorten zoals de Zwavelzwammetjes. Een hoopvol teken leek ons. En na wat opnames weer wat verder gelopen zagen we tot onze verrassing in een holle boomstronk een dubbele biefstukzwam (Fistulina hepatica). Erg leuk, wij wisten dat deze hier voorkomt, maar hadden het niet verwacht op de plek waar wij nu waren.

Biefstukzwam Fistulina hepatica

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/4 sec, ISO1600)

 

Nadat wij bekomen waren van deze verrassing liepen we een klein stukje verderop en zagen we een andere fotogenieke paddenstoel waarvan ik de naam nog niet heb kunnen achterhalen. (tips zijn welkom) Edit: vermoedelijk is dit de echte honingzwam (Armillaria mellea).

echte honingzwam (Armillaria mellea)

NIKON D750 (105mm, f/4, 1/25 sec, ISO1600)

 

Een van de veel voorkomende paddenstoelen zijn de Mycena’s, klein maar fijn en soms op een fraai plekje om te fotograferen. Volgens mij is dit een helmmycena (Mycena galericulata).

Helmmycena Mycena galericulata

NIKON D750 (105mm, f/3.5, 1/125 sec, ISO1250)

 

Deze helmmycena (Mycena galericulata) stond er wat zielig bij op dezelfde omgevallen boom.

Helmmycena Mycena galericulata

NIKON D750 (105mm, f/3.5, 1/125 sec, ISO1400)

 

Amanieten vormen een geslacht van schimmels, behorend tot de familie Amanitaceae. Het geslacht telt 707 soorten. Hier zie je  de gele knolamaniet (Amanita citrina) en dit tweetal stond op een mooi plekje tussen de afgevallen herfstbladeren.

Gele knolamaniet Amanita citrina

NIKON D750 (105mm, f/3.5, 1/125 sec, ISO560)

 

Een andere veel voorkomende soort in dit bos is het stobbenzwammetje (Kuehneromyces mutabilis)

Stobbenzwammetje (Kuehneromyces mutabilis)

NIKON D750 (105mm, f/4.5, 1/60 sec, ISO100)

 

Onder de varens stond een groepje gewone zwavelkop (Hypholoma fascicular), een vrij algemene soort, maar door de plek en omgeving toch een beetje bijzonder.

Gewone zwavelkop Hypholoma fascicular

NIKON D750 (105mm, f/5.6, 1/80 sec, ISO1600)

 

Verscholen onder een rottende boomstam een klein klokkenspel, er valt nog net wat licht op. De soort kan ik niet melden, maar wie het weet mag het zeggen. Alvast bedankt.

paddenstoel soort onbekend.

NIKON D750 (105mm, f/5.6, 1/60 sec, ISO100)

 

Eigenlijk waren wij al tevreden met onze “foto-oogst” en liepen al weer wat terug richting parkeerplaats toen wij in de verte deze biefstukzwam (Fistulina hepatica) al onder op een boom zagen zitten. Dit exemplaar zat zoals je vaker ziet aan de buitenzijde van een boom en ziet er wat droog uit, maar toch onmiskenbaar.

Biefstukzwam Fistulina hepatica

NIKON D750 (105mm, f/4.5, 1/60 sec, ISO1600)

 

Vanaf de zijkant is het net een platte pet, al zou ik hem maar niet op m’n hoofd zetten om niet voor dwaas te worden versleten.

Biefstukzwam Fistulina hepatica

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/25 sec, ISO1600)

 

Nou, tevreden verder lopend op weg naar huis ontdekken wij nog een exemplaar, deze ziet er vers uit, klaar om gegeten te worden. Jazeker, dit is een eetbare soort en kan zelfs rauw gegeten worden, maar ook gebakken alsof het biefstuk is. Aan de textuur ligt het in ieder geval niet: het vlees is dooraderd, rood en sappig. En als je er een mes doorheen haalt, bloedt hij als een rund. Verrek, dat komt veel overeen met de echte biefstuk. En de smaak dan? Die is lichtzuur en komt niet overeen met biefstuk. De een vind de zwam lekker als hij in dunne reepjes gebakken of gegrild wordt. De ander vindt de smaak onaangenaam en ziet hem liever in de natuur, in plaats van op een bord. Ik stel voor om hem hier lekker te laten zitten zodat anderen ook nog van de aanblik kunnen genieten of fotograferen.

Biefstukzwam Fistulina hepatica

NIKON D750 (105mm, f/7.1, 1/6 sec, ISO1600)

 

4 Comments

 1. Hoi Henry,
  ik zie geen beantwoordbalkje dus doe ik het maar in een nieuwe reactie 😉
  Je kan zomaar gelijk hebben maar ik ben er toch niet helemaal zeker van (al lijkt ie er verdacht veel op)
  Ik heb me rot gezocht naar mijn paddenstoelenregister maar kan dat kreng nergens vinden (stond op de vorige pc maar kennelijk niet mee verhuisd naar de nieuwe) .
  Ik hou mijn ogen open en als ik hem nog eens tegenkom op een blog of anderzins dan hoor je dat.
  Laten we het maar op de echte honingzwam houden 😉

  Groetjes, Helma

  Hallo Helma,
  Bedankt dat je nog verder heb gezocht, helaas vergeefs. Maar wie weet komen we er toch nog eens achter wat de soort is, ook ik hou de vinger aan de pols.
  Groetjes, Hanry

 2. Weer een mooie serie met met een mooi scherpte verloop vooral het stobbezwammetje vind ik mooi in beeld gebracht. laag standpunt en mooie rustige achtergrond. Aan de juistheid van de benamingen waag ik mij niet.

 3. Hoi Hanry,

  een pracht6ige reeks paddenstoelen.
  De paddenstoelen op je tweede foto zijn volgrens mij “Goudvlies bundelzwam – (Pholiota aurivella”
  Je biefstukzwam in de eerste foto is ook werkelijk een plaatje!
  Het is echt tijd nu voor de paddenstoelen en zwammen. Heel mooi deze post.

  Groetjes,
  Helma
  Hallo Helma,
  Ik heb je tip nagetrokken, maar denk dat het toch een andere soort is, kom dit in de boeken niet tegen. Ook niet op internet een gelijkenis ontdekt met de goudvliesbundelzwam. Vermoedelijk is het de echte honingzwam. Maar bedankt voor je tip, het sluit ook weer een soort uit!
  groeten,
  Hanry

 4. Schitterende close-up fotografie.
  Prachtig gekozen composities en fraai scherpteverloop.
  Mijn eerste gedachte was een knol honingzwam.

  Ik had ook de gedachte dat het in de familie honingzwammen moet voorkomen, maar kom er niet helemaal uit. Een knolhoningzwam valt ook groter uit, 5 tot 8 cm bij een volwassen exemplaar, deze bolletjes zijn niet groter dan 1 cm schat ik en ook minder geschubd aan de steel. Wellicht nog niet volwassen. De afbeelding is iets vergroot door het afsnijden van wat randjes, de bolletjes zijn dus in werkelijkheid iets kleiner als op de foto
  groet, Hanry

Comments are closed.