Mist

Afgelopen vrijdagmorgen bezochten m’n vrouw en ik een vogelhut aan de rand van het wad. Het is een verzonken betonnen hut met een kijkopening net boven het water zodat je de vogels mooi op ooghoogte kunt fotograferen. Wij vertrokken van huis met mist, het zou drie kwartier rijden zijn dus hopelijk was de mist dan wel opgelost. Bij aankomst leek de mist eerder toegenomen als minder geworden. Wij lieten ons niet ontmoedigen, we hadden koffie en broodjes mee dus konden wel wat geduld opbrengen. Uiteindelijk zou pas in het begin van de middag rond half twee de mist optrekken en de zon doorbreken. Eenmaal geïnstalleerd in de hut maak je dan toch alvast foto’s van de vogels die langskomen, je gaat niet stil zitten afwachten. Thuis de resultaten bekijkend geeft de mist toch een bepaalde sfeer aan de foto’s, dus besloot ik er een blog van te maken.

Vlak na aankomst een paar groenpootruiters voor de hut. Kleuren vervagen in de mist, maar ook de golfjes op het water verdwijnen daardoor snel.
groenpootruiter, Tringa nebularia

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/100 sec, ISO100)

 

De groenpootruiters lopen naar de zijkant van de hut om vervolgens achter de begroeiing te verdwijnen. Letterlijk, wij hebben ze later niet meer gezien.
groenpootruiter, Tringa nebularia

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/125 sec, ISO100)

 

Een tureluur kwam regelmatig langs voor de hut, ervoor ligt een klein eilandje waar de vogel steeds langs de waterlijn aan het foerageren was.
tureluur, Tringa totanus

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/320 sec, ISO640)

 

Op een gegeven moment zwom er een groepje wintertaling voorbij, een man (vooraan zwemmend) en twee vrouwtjes. De eenden zijn in overgangskleed, normaal heeft de man fraaie groene tinten op de oogstreek, maar dat was bijna weg. Maar de fraaie tekening is nog wel zichtbaar.
wintertaling, Anas crecca

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/800 sec, ISO200)

 

De man wintertaling wat duidelijker in beeld, het donkere kleed rond het oog is ’s zomers fraai groen.
wintertaling, Anas crecca

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/500 sec, ISO200)

 

Maar het vrouwtje wintertaling is ook mooi om te zien, fraai getekend, minder kleurrijk al maakt de mist het nog wat soberder.
wintertaling, Anas crecca

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/800 sec, ISO640)

 

Nog een keer de tureluur.
tureluur, Tringa totanus

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/800 sec, ISO200)

 

De tureluur lijkt hier een vreugdesprongetje te maken na een uitgebreid poetsritueel.
tureluur, Tringa totanus

NIKON D750 (400mm, f/6.3, 1/1000 sec, ISO200)

 

De hele morgen hoorden wij het geroep van overvliegende ganzen, maar door de mist zag je ze niet. Totdat er een groepje grauwe ganzen neerstreek op het water voor de hut. De mist was inmiddels wat aan het optrekken, je kunt al vaag de overkant van de waterplas zien. Toen de mist verder was opgetrokken en de zon doorbrak veranderde de sfeer totaal, in een volgend blog wat “zonniger” beelden.
grauwe gans, Anser anser

NIKON D750 (400mm, f/8, 1/1250 sec, ISO400)

◊.◊.◊

 

 

6 Comments

 1. Een goed idee om broodjes en koffie mee te nemen. Denk dat ik zou vertrokken zijn maar dan zou dan heel dom geweest zijn want denk dat je veel gezien hebt. Deze mistige reeks is wel prachtig geworden en interessant om naar te kijken. Nog maar één keer een foto in de mist gemaakt. Even over nadenken!

 2. Het was maar goed dat jullie koffie en broodjes mee had, zo konden jullie het goed volhouden bij het wachten. 🙂
  Goed idee om deze serie ook hier te tonen. Zo vaak gebeurt het niet dat je deze kans krijgt.
  Hadden jullie de hut samen afgehuurd?
  Ik ben wel benieuwd naar de volgende serie.

  @Jetske, wij hadden inderdaad samen de hut gehuurd.
  met vriendelijke groeten, Hanry Doorn

 3. Jammer dat de details verloren gaan, maar het is een sfeervolle serie geworden. Ook je met inhoudelijke informatie ben ik wel blij. Wanneer het zo uitkomt, probeer ik ook wel foto’s te maken van vogels. Maar om ze te herkennen, dat is nog een heel ander verhaal. Jullie kennis komt in de loop van deze week nog wel van pas. 🙂

  Zaten jullie vrijdag in ‘het wad’ als ‘aan de Waddenzee’? Ik vraag dat omdat ik vrijdag met Jetske naar de Westhoek aan de Waddenzee geweest. Toen we daar rond 12 uur aankwamen, scheen de zon er volop.

  @Afanja, de hutlocatie is in Den Helder aan de rand van het Wad maar gescheiden door de Balgzanddijk, dus net niet aan de Waddenzee.
  met vriendelijke groeten, Hanry Doorn

Comments are closed.